Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 23/80/2007
Tematica: conflicte interetnice
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Ovidiu Eftimie
Titlul articolului: Rascoala de la Apata
Acces online: www.evenimentul-zilei.com


Suparati ca rromii le fura recoltele de pe camp, maghiarii au iesit in strada, cu furci si topoare, hotarati sa-si faca singuri dreptate.

 Scandal mare in comuna brasoveana Apata.

Locuitorii s-au revoltat marti seara, dupa ce mai multi rromi, veniti la furat de lucerna, l-au batut pe cel care pazea culturile oamenilor si pe un politist comunitar care a intervenit in apararea acestuia. Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de spitalizare.

Atacul de la miezul noptii

Localnicii din Apata au de mult timp probleme cu rromii care le fura din lanuri. Ca sa mai „salveze” din culturi, oamenii au angajat un localnic care sa pazeasca terenurile.

Numai ca, marti seara, barbatul s-a trezit luat la bataie de rromii  care venisera la furat. Un politist comunitar care trecea prin zona a fost luat si el la bataie. Vestea a ajuns repede la urechile proprietarilor de terenuri, care s-au inarmat cu furci si topoare si au iesit sa-si faca dreptate singuri.

Echipele de politie si jandarmi au intervenit dupa ce au fost anuntate ca politistul comunitar a fost vatamat. In timpul conflictului, mai multe case ale rromilor au fost atacate de ceilalti localnici.  Spiritele au fost calmate la aparitia fortelor de ordine. Nu mai putin de 130 de politisti si jandarmi au fost deplasati la Apata.

„La interventie au participat 130 de jandarmi si politisti. Din fericire, nu a fost necesara interventia in forta, simpla noastra prezenta aducand incet, incet calmul. In cursul diminetii, situatia a revenit la normal, prezenta noastra reusind sa dezamorseze conflictul”, a precizat Eugen Pop, general de brigada, seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi Brasov. Acesta a adaugat ca efectivele de jandarmi vor patrula toata ziua in zona pentru a evita reizbucnirea conflictului.

Edilul ameninta cu demisia

Primarul din Apata, Iuliu Boloni (PNL), spune ca situatia este destul de veche: „Rromii din comuna au peste 200 de cai, dar nu au pamant. Ca sa faca rost de nutret, se duc noaptea la furat. Au si alte posibilitati, pot sa ia pamant in arenda. Numai anul acesta ne-au ramas 500 de hectare necultivate, ca nu are cine sa munceasca, populatia e imbatranita”.

Rromii l-au acuzat pe primar ca i-a incitat pe maghiari la violente. „El a provocat scandalul! O venit masinile cu ungurii si i-a adus pe toti in strada, or inceput sa bata in geamuri, sa vina cu benzina”, a declarat unul dintre localnici.

Edilul a amenintat cu demisia daca in comuna nu se infiinteaza un post permanent de jandarmi. In urma negocierilor purtate in sediul Primariei Apata in prezenta sefilor jandarmeriei, politiei, ai prefectului Adriana Dontu si a autoritatilor locale s-a ajuns la concluzia ca solutia cea mai buna ar fi constituirea unei comisii formate din trei cetateni unguri si trei rromi care sa asigure paza culturilor.

Precedent

Mai multe localitati au probleme cu rromii


In urma cu doi ani, primarul din Tarlungeni, Iosif Kiss, a fost calcat pe picior cu caruta de doi tigani pe care i-a prins la furat. In Sacele, locuitorii se plang de rromii care fura din culturi si lemne din padure in mod repetat, iar in zona lacului de acumulare de la Tarlungeni, un grup de rromi a batut un paznic care nu le-a dat voie sa treaca prin exploatare ca sa mearga sa fure lemne din padure.

Localitatile Maierus (judetul Brasov) si Belin (judetul Covasna) sunt in conflict de mai multi ani din cauza unui cartier de rromi care a aparut la granita dintre cele doua localitati. Niciuna dintre comune nu doreste sa-i inregistreze pe rromii de-acolo, ca sa nu fie nevoiti sa le dea ajutoare sociale. In schimb, acestia fura fara discriminare din ambele comune.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.